klik!2

Khamis, 6 Oktober 2011

Seterika, Streka, atau Iron..

Dajah 1 sampai dajah 3. Skolah petang. Pagi2 sebelum Ummi gi keje, die dah gosokkan baju siap2.

Dajah 4 sampai tikatan 5, hari2 aku gosok baju sendiri. Wajibb.. Malu woo kalo baju kedut.

Matrikulasi.. Kali pertama hidup tak guna washing machine. So guna spin dalam baldi, buadng daki2 sikit kat leher dan lengan. Then gantung pakai hanger untuk jemur..AJAIBly, baju tu jadi kemas tanpa kedut dgn sendiri. Hidup lebih bahagia tanpa seterika!!

Universiti Malaysia Pahang selama 4 tahun. Perkhabaran cukup menggembirakan diterima, student tak payah dressing forma. Owyeahhh...4 tahon tak payah gosokk baju..

Last2, Latihan Industri atau praktikal di JKR Temerloh.. Ampesssssss.... Bende yg paling aku tak suka ni terrrrjadi lagi ;(( dah lama kot tak mengadap natang ni...(see picture below)


Dulu waktu skolah menengah, skolah sebelah umah je. Kelas pukul 7. Pukul 6.45 baru laa nak gosok baju. Skarang dah tak boleh. Nak gi office kene lalu 3 traffic lite, 1 roundabout..adeiii~~

Aku try goolge sape pencipta alat ni.. tapi tak dapat. konon2 laa kot dulu2 baju die paling macho takde kedut2...chissss...sampai skarang semua warga dunia susah, pastu bazir elektrik. cause alatan elektrik yg ade elemen pemanas sperti oven, pembakar roti, dan pemanas air ni menggunakan junmlah tenaga yang banyak.

Kalo dunia ni dipenuhi orang yg berbaju kedut atau keronyok, kan ke benda tu normal..???tak gitu???so, tak payahla aku buang 3minit setiap pagi..21 minit setiap minggu, 90 minit atau sejam setengah setiap bulan dan 1095minit atau 18 jam 25 minit setahun untuk menggosok baju..kannnnnnnn??????

Cerita berkaitan, Ummi ade cerita kat aku, zaman die skolah dulu, siap letak bawah tilam untuk bagi kemas. Bangun pagi2, dah elok. Sampai cenggitu skali???hissssssssss....then one day, akak die letak bawah tilam..tapi bawah tilam tu ada lapik tikar lagi. bangun pagi2, tengok2 baju dia ada garis2 tikar, terusss tak pegi skolahh..wakakakakakaaa...kesiannn...then zaman berubah, keluarga dia dah mampu beli iron, tapi dalam tarok arang,bakar dulu..seksa wooo..kalo aku tu, kompom aa tak gosokkk..hehe..

Apepon, untuk maklumat dan ilmu mengenai iron, aku copy link wiki ni...

Ironing is the use of a heated tool (an iron) to remove wrinkles from fabric. The heating is commonly done to a temperature of 180-220 °Celsius, depending on the fabric.[1] Ironing works by loosening the bonds between the long-chain polymer molecules in the fibers of the material. While the molecules are hot, the fibers are straightened by the weight of the iron, and they hold their new shape as they cool. Some fabrics, such as cotton, require the addition of water to loosen the intermolecular bonds. Many modern fabrics (developed in or after the mid-twentieth century) are advertised as needing little or no ironing. Permanent press clothing was developed to reduce the ironing necessary by combining wrinkle-resistant polyester with cotton.


K wei, aku tak suka streka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tapi still, pagi2 kene gosok bajooo...

Tiada ulasan:

Survey!