klik!2

Ahad, 8 Mei 2011

Salahudin Ayubi Penakluk Jerusalem (1138-1193M)
Salam Hari Minggu..Semoga hari ini memberi manfaat kepada kita semua. Dijauhkan dari bala bencana dan terus menerima rahmat tuhan. Insyaallah. Aku baru habis baca sebuah buku bertajuk Salahudin Ayubi tulisan Abdul Latip Talib, keluaran PTS Litera Utama Sdn Bhd. Sebuah novel sejarah Islam. Terima kasih kepada Basyir Mansor si pemilik blog bertajuk "Tasik Fikir" kerana meminjamkan buku tersebut.

Kata Salahudin Bin Al-Ayubi, "Sesiapa yang menakluk Palestin, dia menguasai dunia". Inilah ungkapan masyhur dari insan hebat yang hanya mengharapkan keredhaan Allah dalam kehidupan.

Nabi Muhammad SAW meninggalkan kita semua pd tahun ke-11 hijrah (632 Masihi) dengan kekuatan Islam yang mengagumkan. Tetapi setelah wafat, perpecahan semakin ketara sehinggalah tentera salib merampas Jerusalem pada 15 Julai 1099dengan kekejaman. Salahudin al-Ayubi atau nama sebenarnya Yusuf, hanya dilahirkan 532 tahun setelah kemangkatan Rasulullah SAW. Beliau dilahirkan di Tikrit(Iraq) pada 543H (1138M). Kehadiran Salahudin Ayubi di persada tanah Arab amtlah dinanti-nanti oleh setiap ummat ketika itu. Bermula dengan mengetuai angkatan tentera Mesir, kemudian dilantik sebagai Perdana Menteri Mesir dan akhirnya menjadi Khalifah atau Sultan yang memegang pemerintahan ketika itu. Beliau berjaya memadamkan penguasaan Tentera Salib selama 80 tahun, mengembalikan kegemilangan Islam, menunjukkan peribadi muslim sejati yang amat disegani kawan dan lawan, serta berjaya menunjukkan kesucian Islam apabila mematuhi segala etika peperangan yang termaktub di dalam ajaran Islam.

Dalam Islam, seorang panglima perang berada di barisan hadapan apabila menghadapi peperangan, ini menunjukkan bahawa tanggungjawab terpikul di bahunya adalah besar. Tidak seperti yang diamalkan tentera Yahudi dan Barat pada waktu dulu dan masa kini di mana tentera suruhan akan diperalatkan di barisan hadapan sementara yang berpangkat tinggi hanya memebrikan arahan. Dan Salahudin seperti yang diriwayatkan oleh Ibnu Shaddad bahawa "Di medan perang, Salahudin kelihatan seperti seorang ibu yang kehilangan anaknya". Sememangnya tepat sekali kerana beliaulah yang bertanggungjawab mengawal dan menjaga setiap tentera Islam di mana dalam setiap peperangan beliau pasti ke sana ke mari untuk mengambil berat setiap pasukan tentera Islam. Semangat juang menebal dan cintakan kematian amatlah digeruni musuh.

Antara yg menarik perhatianku adalah saat2 Salahudin menghadapi sakit. Beliau terlantar di rumahnya sehinggakan musuh menyangka dia telah mati. Berbekalkan semangat berkobar-kobar, dia bernazar kepada Allah SWT sekiranya dia kembali sihat, dia akan menawan Jerusalem. Akhirnya dia sembuh dan bangkit daripada pembaringan. Musuhnya diberitakan kembali gentar.

Diceritakan juga kebijaksanaan Salahudin Bin Ayubi dalam peperangan. Beliau seringkali menjadi arkitek peperangan dan memimpin kemenangan sama ada melalui pertumpahan darah atau jalan kedamaian. Setiap helahnya amat sukar dibaca musuh. Pelbagai taktik dan cara ajaran Nabi Muhammad dipraktikkan yang menjadikan buku ini MESTI DIBACA. Politik dunia arab yang serba sedikit ditonjolkan penulis secara tidak langsung membuka pemikiran kita terhadap realiti politik sebenar dunia. Pembelotan, siri rasuah, peranan golongan munafik, bersekutu dengan tentera musuh, serta pengkhianatan seringkali menjadi duri dalam daging perjuangan Salahudin. Namun akhirnya dengan ilmu yang mantap, Salahudin akhirnya mencapai kemuncak kejayaan apabila pada 15 Oktober 1187 beliau berjaya menawan Jerusalem dengan cara yang cukup terhormat.

Dapatkan buku ini untuk mengenali Salahudin Al-Ayubi dengan lebih dekat.

3 ulasan:

Teenager Housemaid berkata...

salahudin al-ayubi antara pemimpin islam yang saya kagumi...
bila kita nak ada pemimpin seperti ini semula???
*sigh*

amer @ ijjad berkata...

ohoooo..x tahu lah bila..pemimpin yg dapat satukan semula Islam seterusnya tawan kembali jerusalem.hmmmm

rionix berkata...

umat islam perlu bersatu..

Survey!