klik!2

Khamis, 14 April 2011

SHIT! 2

Salam sejahtera..Salam blogging semua.

hehe..ini bukanlah kesinambungan entry sebelum ini..sebenarnya ini adelah entry original..entry bertajuk SHIT sebelum ini sangat menyimpang dari apa yg aku nak tulis..aku pon x tahu mcm mana boleh menyimpang.

setiap hari kita makan..plg cikai pon 3 kali sehari..tp wajibbb buang smula kan??jadi,kemanakah sisa tersebut berakhir??tentunya anda tidak pernah terfikir bukan??ahaaa;p ni bidang aku la ni.direct pengalaman ni aku dpat dari kerja aku sblm ni.



kenal tak ape bende ni??inilah tangki septik..destinasi terakhir SHIT!! dianggarkan sebuah rumah boleh gunakan tangki ni selama 10-15 tahun sebelum disedut oleh jentera Indah Water.

Tangki septik yang telah ditanam di kedudukannya, lazimnya di belakang rumah.


Lihat gambar ringkas sistem kumbahan di atas. bermula dari mangkuk tandas, najis akan mengalir dengan menggunakan konsep tekanan graviti. Oleh sebab itu, paip akan diletakkan secara condong. Tangki septk yang terletak di hujung sistem kumbahan menakung segala isi perut kita.



Perhatikan rajah di atas, yang berwarna kuning adalah SHIT dan yg kebiruan adalah air yg terbuang dari sinki, air mandian. air basuhan kain dll, air dari tandas. Apabila tahap air sudah penuh, air buangan akan keluar ke sistem saliran terdekat(longkang). Tapi jgn bimbang, sistem dalaman tangki septik akan mengelakkan najis daridapa keluar ke longkang berhampiran.

Tapi,apa akan jadi kalau najis penuh????untuk megelakkan ia penuh dan keluar melimpahi longkang,selenggaraan tahunan akan dilakukan Indah Water yg akn menghantar jentera penyedut najis dengan bayaran tertentu (RM70 kot skali sedut).

Di sini, pengajaran yg dapat kita ambil dari kisah SHIT adalah:
1. jangan sekali2 buang tuala wanita,puntung rokok,biji durian,tulang ayam dan lain2 benda selain SHIT!!! kerana sistem ini hanya menggunakan konsep graviti yg mudah tersumbat.lagipun,sayangai tangki septik anda kerana ianya dicipta hanya untuk menampung SHIT!!!
2. rajin2la sedut hasil anda yg dah nak penuh tu kay..jgn kedekot panggil indah water.
Sekian sahaja untuk entry kali ini, bersama kita dapatkan iktibar. Sayangi alam sekitar. Gambar di bawah ini menunjukkan seorang pakar SHIT yg baru dilahirkan di universiti tempatan..ngahahhaaaaaa;ppppp



4 ulasan:

Jerung Gergasi berkata...

tuan blog yg gemok, sekarang adalah menjadi tanggungjawab tuan blog iaitu menasihat seorang pendatang di rumah L26 iaitu saudara Hasif bin Rosazanam agar tidak membuang puntung rokok beliau ke dalam mangkuk tandas di sebelah bilik aku tu ..rasa nak lempang pun ada tau????????

amer @ ijjad berkata...

ahahahhaaaa....aku kenal sgttt beliau..xpyh laaa buwang mase jeee...kepale keras cam konkrit..degil!

!.~@Dark Kurosaki@~.! berkata...

ahahhaha..lawak giler...aku baru tahu yang tangki tu tangki utk kumpul najis..ingatkan tangki untuk kumpul air...

amer @ ijjad berkata...

haha...xpe,kije ti mu akn tau smue.

Survey!