klik!2

Rabu, 11 Mac 2009

LU PIKIR LA SENDIRI

Alhamdulillah..setel smua test..aku yakin x cemerlang..tapi atleast semua average..dah kira lebih dari bersyukur..aminn..

Topik kali ni datang dari sanubari aku waktu mengira kenderaan kat bandar Kuantan tadi.Awam Engineering live!!biase aa tu..kalo kau bukan civil engeneer,tntu kau ingat jalan tu kuli2 jalan tu je yang pandai2 buat..tak wei!! susahhh..nak kene ambik kelajuan setiap kenderaan,nak kenalpasti kenderaan yang lalu, pastu kene kire jumlah knderaan,then tgk kat simpang tu cmane bilangan die..dari situ kau kene buat calculation, baru laa kau dapat lebar jalan yang sesuai, bilangan lorong yg perlu,waktu ideal bg trafik lite dan macam2 lagii..so ptang tadi aku dok ngire knderaan kat jalan aji junid..panasss..laparrrr..letihhh..

disebabkan keletihan,kelaparan, ketegangan dan kepanasan..kitorang manage ambil 3 kali interval aje..sepatutnya buat 6 interval time yang satu interval memakan masa 15 minit..tapi disebabkan balakang site tu ade kedai mamak,siapp awal laa~~..mintak maaf laa ye lecturer2 yang aku segani..bukan sengaje,tapi keadaan memakse..iskk..itulah student life..

dah balik, berehat, mandi, solat dan berbaringg..time ni laa aku tringat bnde2 ni..kalau dah time student pon pandai "kaotim"..esok2 kerje camane laa agaknye..waktu suasana jauh berbeza..kawan2 sekeliling dah xde..yang ade just makhluk2 pelahap wang yang sememangnya terkenal di kalangan jurutera2 awam ni..tutup je mulut,cukup bulan kau boleh pandu BMW..sain je borang tu,cukup bulan akaun kau btimbun2 kat bank..

Macam xde kaitan kan..tapi ayuh kawan2,kita buka minda sedikit.sedari apa yang berlaku di dunia luar.buat rakan2 civillian, bidang kita memang terdedah dgn RASUAH..jangan kata tidak,aku dah interview budak2 yang dah buat LI..memang first day pon dah nampak bnde2 ni..

so dari situ, aku dapat terima mengapa sepupu aku sangat x berkenan bila aku masuk civil ni..waktu tu aku tumpang kereta dia balik temerloh dari UMP..kesimpulan ceramah free selama 1jam tu adalah aku kena ambil master dan phd terus untuk mengelak rasuah.dengan master dan phd tu aku disuruh menjadi seorang lecturer yang bergelar Professar!!hmmm..mungkin die mengenang saat2 PMR dan SPM kot..sbb dalam mind set die aku ni bijakkk sangat..tp die xpnah tau aku ni kene repeat paper TOS kat UMP ni..cisss..fikir2 balik, mmg smgt aku tinggi nak belajar ke tahap tertinggi..

kita boleh kata kita xkan ambil rasuah, tapi kalau dah dari 10 orang, kau sorang je yang x ambil suapan, berapa lama kau boleh tahan..kalau kau kuat, kau akan tinggal syarikat tu..kalau kau lemah, kau akan terambil jugak..kalau kau x beriman, kau akan sangat suka ambil suapan..kalau kau bertanggungjawab demi kepentingan orang lain, kau akan laporkan kepada BPR..tapi apakah kau akan?

cerita benar berlaku ni pengalaman member ayah aku..kire member aku jugak kot..masuk JPJ..satu malam pegi buat operasi..satu pajero tu sie sorang je x ambil suapan, dan kne perli plak.."kalau xnak ambik,ko gi keje pjabat agame laaa"..x lama lpas tu beliau trus quit dari perkhidmatan JPJ.

dalam bidang awam lak, biasenye duit client laa jadi mangsa..bak cerita kawan aku yang bernama Paku, katanya "biasenye bangunan ni dibina dengan kekuatan lebih..meaning die,kalau bangunan tu perlu 4 column, syarikat tu akan buat 6 column. setiap satu detail tu dimasukkan dalam proposal untuk client. bila bina je bangunan tu, maka hilanglah satu column lagi. tinggal 5..bererti kos untuk column yang keenam yang bernilai kurang lebih RM300k itu disonglap dengan jayanya oleh engineer yang x bertanggungjawab..untuk menutup mulut rakan engineer lain yang junior laa biasenye, toke akan suap kau beribu-rbu ringgit..client memang x tahu menahu diorang kene tipu idop2"..so waktu tu ape kau akan buat???ambil??lapor??marah org tu??

wei, rasuh dosa besar wei..xsanggup..tapi bende ni akan berlaku dgn fluent skali dgn kepakaran pihak tertentu..kadang2 kita x tahu pun..macam kat tempat aku, waktu aku buat lesen motosikal ngan kerete dulu, ade la lesen "gerenti" name die..hmm aku ni malas nak baya lebih.so aku amek aa pakej x gerenti.kalo nak amek lesen gerenti tu kene tambah rm100 kat cikgu memandu tu..so,automatically JPJ yang duk sebelah kau time kau kene test tu akan tutup mata je slagi ko x langgar bas atau lori, xpon kapal terbang.. bawak macam "lahanat" pon JPJ tu diam jer..no hal..dah gerenti lulus..hmmm..ni ape ni??nak panggil ape? nak menyenangkan rakyat??atau rasuah??

member aku kat terengganu lak, kate beliau "time buat LI dulu, ade sorang tu ajak dia minum.maka beliau pergi dgn senang hati..ye laa, orang nak blanje..alih2, kat situ siap dapat henpon..huihh!!tapi dengan syarat, kene tutup mulut laaa"..kesnya ialah time dorg buat jalan, kene ade 3 layer ape ntah..xsilap aku batu kasar,kerikil,bitumen dll..tapi tauke tu punye jahatt,die buat jalan nipis2 je.asal boleh lalu suddehhh...hmmm..ampeh!!sbb org macam tauke de ni laa kdg2 jalanraya kat Melesia ni x berkualiti..

mengenai kekerapan ketiadaan air kat kawasan Gambang ni plak, ntah2 time install pipe tu,die letak paip murah2 je kott..sbb tu asek bocor je..tiap2 minggu ade je keputusan bekalan airr...tension aku..tapi tu aku maen agak je laaa.xde la betol..cuak gak,kang terpakse lak masuk mahkamah sbb kene saman ngan JBA Gambang..kwang3~~

kita student..belum masuk dalam industri.apa yang akan kita lalui nanti jauhh sangat realitinya dari sekarang.bagi aku Iman adalah segalanya.biar miskin di dunia.akhirat kita kaya..hmmm..ape cite membe2 MAHASISWA/MAHASISWI??kalo kau btol2 mahasiswa,tinggalkanla komen2 yang bernas untuk kebaikan kita bersama..kita bincang elok2..untuk jalan terbaik kita sebagai CIVIL ENGINEER...

2 ulasan:

Saimal berkata...

hehe..aku suke part ade 5 column tu..tu bkn rasuah tp meniaga..haha..xriba kan..riba tu kalo mlebihi sparuh dr hrga asal kan..tu br lebih 2 column dr 4 yg asal tu kan wpun yg satu tu column invisible..hihi

mAs_yUi berkata...

byk dugaan hidup ni...
:)

Survey!