klik!2

Ahad, 29 Mac 2009

EARTH HOUR..BERFIKIR DARI SUDUT BERBEZA

Sengaja aku menunggu selepas detik 930 mlm untuk memasukkan entry ni.Kerana ingin aku melihat sejauh mana "feedback" kempen ni. Aku macam biasa,berfkir simple tapi jauh. Jauh kerana hidup di alam siber, dimana kita boleh menerjah beribu-ribu web untuk mencari ilmu. Banyak kutukan bernas dan tak bernas terhadap ke"efficient"an tutup lampu sejam ni.

Yang bernas adalah pandangan yang dikeluarkan dengan berlapik, contohnya lebih baik tutup "ekon", atau membahayakan kerana kemungkinan diserang terrorist. Ya, aku setuju. Kerana ia akan menjimatkan beratus-ratus kali ganda tenaga serta mudarat yang bukan kecil andai dirompak dan sebagainya. Tapi "main point" disini adalah ini kempen. Kempen yang menjurus manusia untuk mengambil berat alam sekitar. Kita memikirkan kesannya dari segi kesedaran. Sememangnya banyak cara lain, tetapi bagi aku ini adalah cara yang baik. Kesan kempen ini adalah di "HATI DAN MINDA" bukan mengurangkan kos letrik.

Bagaimana ingin membawa seluruh dunia bersatu? kita dipisahkan tembok bahasa. Bagaimana ingin memberi kesedaran kepada setiap insan?jika kita keluarkan risalah,berapa orangkah yang membaca? Andai kita ingin menerangkan satu per satu kecacatan bumi akibat tangan manusia, bagaimana mungkin setiap orang akan mendengar?

Jalan paling senang, tutup lampu..selesai..satu jam sahaja..1429 buah bandar dari 80 buah negara melakukannya..andainya dapat dikurangkan 0.000000000000001 darjah celcius suhu bumu sekalipon adalah amat berharga untuk cucu cicit kita. Kerana pada penghujung abad ke21, kenaikan paras laut adalah 6 meter!!!can u imagine??? kenaikan setiap darjah celcius suhu akan secara langsungnya mencairkan ais di kutub. Kamu semua tahu, itu adalah "common sense".

Andai anda memikirkan lampu2 di bandaraya adalah kecil,anda silap. Bil letrik di UMP mencecah haraga "3 biji perodua kancil" sebulan. Apatah lagi KLCC,Burj Dubai,dan seluruh kota Singapura. Mentol sebesar sebiji peti ais pun ada. Dan semangnya tak terkesan langsung lampu kalimantang dirumah saudara saudari andai ditutup. Tetapi jika 80 buah negara melakukannya?? takkan rakyat malaysia jer nak kondem bende ni?? x sivik laa..aku pon rock jugak, tapi bende macam ni aku bfikir.

Apa yang anda perlu buat waktu bergelap??mereka yang menyempitkan mminda memang tak dapat buat apa-apa. Kerana mereka tidak tahu ini kempen tutup lampu sahaja. Bagi mereka ini adalah kempen bergelap dimana setiap yang bercahaya wajib ditutup. Komputer, telefon, psp, lighter, dapur gas, baju bling2 pon macam AC Mizal pon, lampu motor, lampu jalan, pendek kata semua..Kempen ini adalah begitu fleksibel. Pihak penganjur menyatakan tutuplah lampu2 yang tidak perlu, seboleh-bolehnya mana2 peralatan elektrik yang boleh dipadam, padam ketika itu. Bukannya tutup semua. Sebab itulah pihak TNB tidak tutup main switch.

Berbalik kepada persoalan tadi, apa perlu dibuat? waktu inilah kita patut mengenang kesengsaraan alam. Para ibu bapa boleh menerangkan kepada anak kenapa kempen ini dijalankan. Di universiti, topik kesengsaraan bumi boleh menjadai bualan. Fakta-fakta yang menarik cukuyp banyak. Cuma perlu klik dan baca. Bagaimana mungkin berbicara andai ilmunya separas buku lali baby?? Kerana inilah kempen ini diadakan. Untuk kesedaran. Semua ambil tahu. Kerana kegelapan bukanlah sia-sia. Walau satu jam cuma, pastikan kesan di hati itu tinggi.

Contoh binatang yang amat sengsara kerana pencemaran cahaya adalah penyu. Difikirnya lampu itu adalah bulan, jadi bila2 masa sahaja penyu2 itu bertelur. (sifat penyu bertelur ketika bulan mengambang) Ini menyebabkan pembiakan penyu terancam. Telur2 dan anak2 penyu ternampak oleh musuh2 keranan terang dan tidak sempat sampai ke air. Menarik kan fakta ini?? jutaan fakta menarik lagi anda akan dapati jika anda mencari.

Andai statistik TNB dikeluarkan esok menunjukkan penggunaan elektrik bertambah, tidak rugi kita semua. Kerana kesan kempen ini adalah "DI HATI".

Isu besarnya adalah pemanasan global. Ramai tidak tahu. Keranan fikirnya adalah tutup lampu untuk "JIMAT LETRIK".

Selasa, 24 Mac 2009

AYUH LAWATI LAMAN WEB DR MAZA

Salam penuh kemesraan buat semua.

Anda tentu kenal dengan seorang mufti terkemuka tanah air. Terkenalnya beliau bukan dek pengaruh politik atau isu panas yang dibangkitkan. Tetapi kerana kelantangan dan pandangan beliau dalam segenap permasalahan agama yang timbul berlandaskan nas-nas sebagai panduan.

Bermula dengan pandangan beliau mengenai "mengintai dalam kes khalwat", yang pada ketika itu turut membuatkan JAKIM tidak senang duduk. Kini pelbagai permasalahan dirungkai beliau termasuklah bab "pengantin lelaki dibuli ketika ijab kabul". Membawa mesej yang cukup jelas, beliau bercita-cita tinggi unutk mengubah minda umat Islam keseluruhanna.

Saya tidak pernah bertemu dengannya, tetapi amat tertarik dengan tulisan-tulisannya. Berusia 36 tahun, berasal dari Bukit Mertajam, P Pinang merupakan bekas mufti Perlis dan kini melanjutkan pelajaran di UK. Nama sebenar beliau ialah Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin dan lebih dikenali dengan panggilan DR MAZA.

Dalam webnya, http://www.drmaza.com/ beliau mengulas tentang akidah, ibadat, dakwah, isu semasa, malahan politik dan ketamadunan. Kita juga boleh menghayati karya-karya beliau serta bertanyakan soalan melalui talian internet.

Apa yang baik kita sebarkan. Semoga kita tergolong dalam orang-orang yang mendapat redhaNya.

Ahad, 22 Mac 2009

WARGA ASING KURANG AJAR, SAMSENG, TAK SEDAR DIRI

Sememangnya bumi tuhan layak diduduki semua makhluknya. Tanpa perlu persempadanan, dunia akan lebih harmoni. Tiadanya negara bernama Malaysia, tidak perlu lagi visa untuk ke benua eropah, tiada pengasingan puak dan bebasnya dunia dibiarkan dengan masyarakat yang majmuk. Namun, ini semua tidak berlaku. Janaan ilmu sains sosial yang berkembang hebat lebih mengutamakan bangsa sebagai satu kategori analitikal. Dan bersyukurlah dengan negara tempat kita dilahirkan.

Kerana apa yang nyata, ke utara sedikit, kita akan berjumpa negara Thai. Krisis pemilihan pemimpin dan penindasan umat Islam nyata menggugat keharmonian. Ke barat sedikit, Indonesia yang paling ramai penduduk Islam di dunia. Juga bergelut dengan masalah ekonomi dan mengakibatkan kucar-kacir. Demonstrasi merata-rata menuntut hak rakyat. Ke timur pula Filipina dengan semangat anti-islam yang amat tinggi. Pejuang-pejuang Islam di sana sepanjang masa berjaga dengan senjata api di tangan. Dan merantas "tembok tua" di selatan tanah air, kita akan berjumpa Singapura di mana hutan batu hidup penuh tekanan menuntut manusia lari dari pemikiran waras dengan membunuh diri.

Di Malaysia kini, kita diserang oleh satu fenomena yang sangat tidak menyenangkan. Kebanjiran warga asing yang "buat kepala" di laman orang. Sesetengah tempat dianggapnya tanah sendiri. Sehinggakan rakyat tempatan tidak selesa memijak kaki waima menjengah sejenak. Istilah "mini Dhaka", "mini Jakarta", "mini Yangon", dan pelbagai mini puak amat menyakitkan hati. KLCC yang dibangga-banggakan bukan lagi berwajah Malaysia. Pemandu bas di Kuala Lumpur juga merasakan perjalanan adalah dari "Bombay ke Jakarta". Inilah sejarah bangsa yang telah bertukar, dunia tanpa sempadan ketika zaman kesultanan Melaka wujud kembali. Bagai tiada kawalan, Malaysia bukan kita punya.

Di pasar seni, Jalan Petaling, Pudu Raya, Jalan Chow Kit, dan Bukit bintang bukan lagi menunjukkan imej Malaysia. Begitulah tarikan bumi kita terhadap orang asing. Sikap rakyat yang amat baik diambil kesempatan oleh mereka. Kosmo hari ini mendedahkan kebanjiran rakyat Myanmar di Selayang terutamanya di Pasar Borong. Mereka duduk melepak tanpa memakai baju dan hanya berkain sarung sambil meludah air sirih.

Keadaan mereka yang berkumpul dalam satu kumpulan besar amat menakutkan. Tidak berpendidikan. Mereka berisiko bertindak di luar jangkaan. Mentaliti rendah yang amat menjengkelkan. Jenayah semakin meningkat. Aku sebagai rakyat negara tidak lagi sanggup menjadi pemerhati di negara sendiri.

Puak Negro pula seakan-akan tidak langsung menghormati rakyat tempatan. Gelagat mereka mengacau gadis tempatan amat jengkel sekali. Mereka juga akan hilang kawalan dan mula besar kepala pada waktu malam. Mabuk, kencing merata, membuat kecoh dan mengeluarkan kata-kata kesat terhadap orang yang lalu lalang. Mereka tidak lagi boleh dikawal.

Andai diberikan pilihan, aku memilih untuk membunuh mereka. Senang, mudah, jimat, cepat berkesan, gerenti berjaya jika dibandingkan dengan sistem yang ada untuk menempatkan di lokap yang akhirnya merugikan kerana kos makanan 3 kali sehari serta kos penghantaran pulang.

Aku cinta Malaysia. Syukur hidup disini. Semua orang cemburu. Nyah warga asing. Aku tak suka tengok wajah kamu!!

Jumaat, 20 Mac 2009

INSIDE MY HEAD AT 3 AM

tajuk jer gempakk..
tapi sebenarnye tiada apa2 yang menarik dalam kepala ni..
melainkan iman bergelut dgn nafsu untuk memperbaiki diri..
iman kata bangun pagi2,nafsu kata tarik selimut sampai tgh hari..
iman kata ke masjid pergi,nafsu kata itu fardhu kifayah only..
iman kata makan sekadar perlu,nafsu kata makan selagi mampu..
iman kata hidup hanya sekali, nafsu kata tak enjoy rugi..
iman kata esok mungkin mati,nafsu kata lama lagii..

bisikan begini sering datang..
aku yakin bukan hanya kepada aku..
tapi juga kepada semua pembaca sekalian..
alasan banyak,kita tak kan kemana..
kerana tujuan kita hidup memang untuk mati..
ertinya,hidup adalah tempat mengumpul bekalan menghadapi mati..
turutkan rasa,binasa..
turutkan hati,mati..
lebih baik turutkan suruhan tuhan..
patuh perintah nabi..

akhir kata dari aku..
muzik andai sebati dengan jiwa,boleh mematikan hati..
bukan nak poyo x bertempat..
tapi pengalaman mengajar diri..

salam penuh kemesraan..
moga penghujung hayat berakhir tenang..

Rabu, 11 Mac 2009

LU PIKIR LA SENDIRI

Alhamdulillah..setel smua test..aku yakin x cemerlang..tapi atleast semua average..dah kira lebih dari bersyukur..aminn..

Topik kali ni datang dari sanubari aku waktu mengira kenderaan kat bandar Kuantan tadi.Awam Engineering live!!biase aa tu..kalo kau bukan civil engeneer,tntu kau ingat jalan tu kuli2 jalan tu je yang pandai2 buat..tak wei!! susahhh..nak kene ambik kelajuan setiap kenderaan,nak kenalpasti kenderaan yang lalu, pastu kene kire jumlah knderaan,then tgk kat simpang tu cmane bilangan die..dari situ kau kene buat calculation, baru laa kau dapat lebar jalan yang sesuai, bilangan lorong yg perlu,waktu ideal bg trafik lite dan macam2 lagii..so ptang tadi aku dok ngire knderaan kat jalan aji junid..panasss..laparrrr..letihhh..

disebabkan keletihan,kelaparan, ketegangan dan kepanasan..kitorang manage ambil 3 kali interval aje..sepatutnya buat 6 interval time yang satu interval memakan masa 15 minit..tapi disebabkan balakang site tu ade kedai mamak,siapp awal laa~~..mintak maaf laa ye lecturer2 yang aku segani..bukan sengaje,tapi keadaan memakse..iskk..itulah student life..

dah balik, berehat, mandi, solat dan berbaringg..time ni laa aku tringat bnde2 ni..kalau dah time student pon pandai "kaotim"..esok2 kerje camane laa agaknye..waktu suasana jauh berbeza..kawan2 sekeliling dah xde..yang ade just makhluk2 pelahap wang yang sememangnya terkenal di kalangan jurutera2 awam ni..tutup je mulut,cukup bulan kau boleh pandu BMW..sain je borang tu,cukup bulan akaun kau btimbun2 kat bank..

Macam xde kaitan kan..tapi ayuh kawan2,kita buka minda sedikit.sedari apa yang berlaku di dunia luar.buat rakan2 civillian, bidang kita memang terdedah dgn RASUAH..jangan kata tidak,aku dah interview budak2 yang dah buat LI..memang first day pon dah nampak bnde2 ni..

so dari situ, aku dapat terima mengapa sepupu aku sangat x berkenan bila aku masuk civil ni..waktu tu aku tumpang kereta dia balik temerloh dari UMP..kesimpulan ceramah free selama 1jam tu adalah aku kena ambil master dan phd terus untuk mengelak rasuah.dengan master dan phd tu aku disuruh menjadi seorang lecturer yang bergelar Professar!!hmmm..mungkin die mengenang saat2 PMR dan SPM kot..sbb dalam mind set die aku ni bijakkk sangat..tp die xpnah tau aku ni kene repeat paper TOS kat UMP ni..cisss..fikir2 balik, mmg smgt aku tinggi nak belajar ke tahap tertinggi..

kita boleh kata kita xkan ambil rasuah, tapi kalau dah dari 10 orang, kau sorang je yang x ambil suapan, berapa lama kau boleh tahan..kalau kau kuat, kau akan tinggal syarikat tu..kalau kau lemah, kau akan terambil jugak..kalau kau x beriman, kau akan sangat suka ambil suapan..kalau kau bertanggungjawab demi kepentingan orang lain, kau akan laporkan kepada BPR..tapi apakah kau akan?

cerita benar berlaku ni pengalaman member ayah aku..kire member aku jugak kot..masuk JPJ..satu malam pegi buat operasi..satu pajero tu sie sorang je x ambil suapan, dan kne perli plak.."kalau xnak ambik,ko gi keje pjabat agame laaa"..x lama lpas tu beliau trus quit dari perkhidmatan JPJ.

dalam bidang awam lak, biasenye duit client laa jadi mangsa..bak cerita kawan aku yang bernama Paku, katanya "biasenye bangunan ni dibina dengan kekuatan lebih..meaning die,kalau bangunan tu perlu 4 column, syarikat tu akan buat 6 column. setiap satu detail tu dimasukkan dalam proposal untuk client. bila bina je bangunan tu, maka hilanglah satu column lagi. tinggal 5..bererti kos untuk column yang keenam yang bernilai kurang lebih RM300k itu disonglap dengan jayanya oleh engineer yang x bertanggungjawab..untuk menutup mulut rakan engineer lain yang junior laa biasenye, toke akan suap kau beribu-rbu ringgit..client memang x tahu menahu diorang kene tipu idop2"..so waktu tu ape kau akan buat???ambil??lapor??marah org tu??

wei, rasuh dosa besar wei..xsanggup..tapi bende ni akan berlaku dgn fluent skali dgn kepakaran pihak tertentu..kadang2 kita x tahu pun..macam kat tempat aku, waktu aku buat lesen motosikal ngan kerete dulu, ade la lesen "gerenti" name die..hmm aku ni malas nak baya lebih.so aku amek aa pakej x gerenti.kalo nak amek lesen gerenti tu kene tambah rm100 kat cikgu memandu tu..so,automatically JPJ yang duk sebelah kau time kau kene test tu akan tutup mata je slagi ko x langgar bas atau lori, xpon kapal terbang.. bawak macam "lahanat" pon JPJ tu diam jer..no hal..dah gerenti lulus..hmmm..ni ape ni??nak panggil ape? nak menyenangkan rakyat??atau rasuah??

member aku kat terengganu lak, kate beliau "time buat LI dulu, ade sorang tu ajak dia minum.maka beliau pergi dgn senang hati..ye laa, orang nak blanje..alih2, kat situ siap dapat henpon..huihh!!tapi dengan syarat, kene tutup mulut laaa"..kesnya ialah time dorg buat jalan, kene ade 3 layer ape ntah..xsilap aku batu kasar,kerikil,bitumen dll..tapi tauke tu punye jahatt,die buat jalan nipis2 je.asal boleh lalu suddehhh...hmmm..ampeh!!sbb org macam tauke de ni laa kdg2 jalanraya kat Melesia ni x berkualiti..

mengenai kekerapan ketiadaan air kat kawasan Gambang ni plak, ntah2 time install pipe tu,die letak paip murah2 je kott..sbb tu asek bocor je..tiap2 minggu ade je keputusan bekalan airr...tension aku..tapi tu aku maen agak je laaa.xde la betol..cuak gak,kang terpakse lak masuk mahkamah sbb kene saman ngan JBA Gambang..kwang3~~

kita student..belum masuk dalam industri.apa yang akan kita lalui nanti jauhh sangat realitinya dari sekarang.bagi aku Iman adalah segalanya.biar miskin di dunia.akhirat kita kaya..hmmm..ape cite membe2 MAHASISWA/MAHASISWI??kalo kau btol2 mahasiswa,tinggalkanla komen2 yang bernas untuk kebaikan kita bersama..kita bincang elok2..untuk jalan terbaik kita sebagai CIVIL ENGINEER...

Ahad, 1 Mac 2009

Cutest Blogger Award

1)Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda



2.Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda.

ni aa kontroversi baru dunia blog yang bakal hangatt..kwang3~~..aku dapat cutest blog award dow!!kah3..ni haa sang rimau cekodok pisang kucing si penjaga siamang, org utan dan gorilla di rimba yang iktirafkan..die mmg anehh..aku knal dari sem 2 kat kelas pengjian mlesia..suare konfiden, pakai kanta same ngan saez muke yang nampakkan dia inteligent..keanehan beliau akan lebih terserlah dan membuatkan anda seram sejuk untuk mdekati beliau..x caye bace aa blog die yang btajuk "kiut ka??timakaseyy!!"

3.Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri

<> aku mampu makan dengan banyak walaupun telah sendawa berkali kali.
<> aku x suke shopping pakaian terutama selipar.susah cari.unless yang mahal2.sebab semua pakaian aku saiz s..."saiz s anak dinasour"
<> aku bangge gile dapat blajar kat UMP.
<> aku ade printer,stapler,selotep,binding tape,pnebuk lobang(puncher),gunting..
<> kat umah aku ade karom.beli time dajah 5.jom lawan kalo bran.
<> kat umah aku tdo kat dpan tv,bilik panas, aku ade tilam jepun. tp jarang tutp tv sbb terlena.pagi2 umi aku bangun tutup.xpon adik or abah aku.
<> aku fan manchaster united.man united sangat hebat.aku minat sejak tahun 1998.kehebatan man utd amat disegani sehingga tertubuhnya kumpulan yang diberi nama "ABU-anything but united".mereka akan menyokong mana2 pasukan yang menentang man utd.
<> aku dipanggil ijad di kalangan rakan2,amer @ abangmer dikalangan famili2, n muzamel oleh parent n makcik2.
<> aku kumpul keychain sjak form 1.
<> aku x suke org bangge2 ngan dosa silam.contohnye, dulu2 aku penah minum arak,pukul budak smpai mati, bzina, berjudi..pendek kate, jgn crite bab history hidup kat aku andainya itu adalah bad history disisi agame.kalau x,aku akan dengar dgn ati yang menyumpah2..tapi aku akn dgr..

4.Anda perlu memilih 5 penerima award seterusnya dan menyertakan nama mereka di blog anda.

adess..kene gak jadi juri..ni kene "playsafe" ni..hmmmm...
<> blog fit..ade awek jelir2,pompuan buat peace ngan lagu,girls dancing
<> blog cekodok, sbb ade logo manchester united
<> blog rimau sopan, sebab ade kucing cakap cekodok
<> blog lebey sedap goreng sndiri sbb dijaga oleh "fast moving zombie ape" (seramm siottt,tpakse cakap kiut gak)
<> blog pisang, sebab ade jam lambai2.

Survey!