klik!2

Sabtu, 7 Februari 2009

Tilapia & Patin


toke ikan bejaye(tiong)

muke kepuasan..huhuuu..


control macho..memang mamat ni gini..skang dah tuka bidang gak,jual minyak wangi

Memancing memang kegilaan aku..sejak skul..tapi membabitkan diri dalam bidang memancing secara profesional baru lagi..kalau sebelum ni pakai batang nipah,tapi skang aku dah upgrade..dah ade joran auto..huhuu..

kat kampung aku temerloh mmg bnyk paya.spesis wajib dapat waktu mengail adalah ikan potak,kepar,seluang(dak2 kg aku pgl ikan mclaren),dan puyu..then kalau nasib betul2 baik,ke daratlah toman,keli,haruan..pcaya atau tidak,semester 1 dan 2 dulu asal hari minggu je aku wajib balik petang jumaat.kdg2 mmg semata2 nak ngail.

tp selepas 4 sem kat ump ni,aku dah jumpe kawan yang sekepale..huhuuu.si mirul..jgn cakap ari minggu,ari rabu time korang gi kelas pagi pon kitorang pi ngail.kah3..ye laa,sem ni amek 16jam kredit je..nak cukupkan 17 cam korang,aku pi la amek subjek ngail ni...keh3..setakat ni hasil belum betul2 berjaya lagi..ikan halus2 jer..takat buat goreng tu lepas laa..hehe..

mid sem break baru ni,si mirul dgn penuh semangat dtg umah aku..hajatnye nak tawan sungai pahang..aku pon bawak laa..lepak2 kat sangkar ikan patin orang..ngail dalam 3jam setengah jugak laa..3kali tukar tempat..last sekali kat sungai semantan..xde hasil pun..hmm,so xde rezeki..mmg beginilah hakikat.pandai macam manapun seorang kaki pancing,tapi rezeki tetap adalah ketentuan Allah..so kitorang balik camtu jer.pnat ade..kecewa pon ade..

the next day,kali ni xmau kalah..kitorang dah jnji ngan tiong(room mate aku) nak mengail blakang umah die..tapi die dah sound awal2,suruh bawak pukat jer...ko ngail laaa lame2,die pon xpnah dapat..katenye ikan kat kolam die cedik2..iskk..upenye bnde yang ditakuti berlaku jgakk..dkat sejam letak 5joran,satu pon x mengenaa...

nevermind!!last weapon!!pukaatttt!!kah4...check mate!! ko nak lari mane haaaa ikan!!aku xnak cite panjang bab memukat ni.tgk ler gamba kat bwh ni..3jam dalam kolam.aku dah sunburn.yang hitam n i jd lagi hitam.malam xdapat nak tido sbb kulit pedihhh..tapi 15ekor patin,18ekor tilapia,dan sekor baung dah cukup membuatkan aku rase mlas nak manceng=p memukat je laa pasni..puass atiii...

2 ulasan:

SaimaL berkata...

nak g ngail gak..hehe

mieyrul berkata...

asal xltak gmbar lintah 2 jat??bia sume dak ump xmkan..abes rugi sume cafe ump ni..hahahaha..

Survey!