klik!2

Rabu, 25 Februari 2009

"BLOGGING" MEMBUAT AKU SENTIASA BERWASPADA, SEMAKIN MATANG

Hari ini genap 3 bulan aku masuk ke dunia "blog". Masih belum matang. Isu yang diketengahkan masih belum mencapai sasaran bilangan pelawat. Kecetekan pengetahuan juga menjadi penghalang utama untuk aku terus mengemukaakn pandangan yang cukup bernas. Corak penulisan masih tidak membanggakan.

Namun, kesan blog kepada diri aku cukup mendalam. Antaranya ialah tulisan yang bertajuk "Say Goodbye to KFC, McD, Pizza Hut". Aku nyata amat kecewa apabila makan di KFC, membeli barang yahudi serperti Colgate, biskut keluaran Kraft, makanan Nestle dan lain-lain. Sedaya uapaya cuba mengelak, namun terkadang tewas juga akibat keadaan dan sikap diri sendiri. Sekurang-kurangnya, aku telah memboikot 40%-50% daripada penggunaan sebelum ini.

Tulisan aku bertajuk "Topi Keledar VS Serban" juga nyata memberi impak yang kuat. Menceritakan tentang kemalasan bangsa Melayu, karya itu membuatkan aku cukup rasa bersalah apabila hanya mengenakan "safety helmet" apabila menunggang motosikal. Apa akan diperkatakan oleh para pembaca andai aku ditakdirkan kemalangan ketika itu?? Sudah tentu umpama ayam jantan. Berkokok berderai-derai, tapi ekor bergelumang tahi.

Paling memberi impak ialah tulisan terbaru aku bertajuk "Buang Janji Lepas Zohor,Maghrib dan Seangkatannya". Kesannya amat positif dalam kehidupan aku kini. Walaupun kadangkala terlewat, namun selebihnya aku datang awal ke kelas, awal ketika berjumpa rakan dan pensyarah dan bingkas bangun ketika terdengar "alarm" pagi. Hari-hari aku lebih bermotivasi.

Tujuan aku terjun ke dunia blog ini adalah untuk mengemukakan pendapat, berkongsi ilmu, menyebarkan risalah agama, juga ingin berkongsi pengalaman yang berharga di mana tidak setiap orang rasakan. Andai tulisan-tulisan aku belum mencapai tahap "standard", aku akui. Yang nyata, setelah merasai kesan positif "blog", aku ingin serius dalam menulis. Aku melihat ini adalah cara termudah untuk terbabit dalam masyrakat. Oleh itu, aku ingin menyertai mana-mana bengkel penulisan jika ada dianjurkan di kawasan berdekatan.

Ribuan terima kasih kepada pelawat-pelawat, pengkritik, juga "blogger" lain yang me"link"kan aku dalam blog mereka. Komen-komen anda nyata memberi semangat untuk aku terus menulis. Ini adalah pandangan aku, selagi tidak tersasar daripada norma masyarakat, dan tidak menyimpang daripada ajaran Islam yang aku junjung, aku akan terus mengemukakan pandangan. Semoga aku dapat terus memperbaiki akhlak, dan memperbaiki hubungan dengan Allah SWt, "BLOGGING TIDAK SIA-SIA"

Ahad, 22 Februari 2009

BUANG JANJI "LEPAS MAGHRIB,LEPAS ZOHOR DAN SEANGKATANNYA"..TEPATILAH MASA

janji melayu..istilah yang amat terkenal..mengapa dilabelkan janji melayu, sukar untuk dikenalpasti..tapi,apa yang pertama muncul di fikiran,kerana orang melayu memang si pemungkir janji..janji pukul 8, 830 adalah yang terawal.penyakit yang kian parah dalam masyarakat.

apa sebenarnya berlaku, masyarakat nyata sekali tidak terdidik sejak kecil lagi bahawa kepentingan menepati janji.janji yang ditabur, dipegang oleh orang, dan menjadi tanggungjawab sepenuhnya untuk ditepati. SETUJUKAH ANDA ANDAI AKU MELABEL ORANG YANG TIDAK MENEPATI MASA SEBAGAI MUNAFIK??? janji jam 7, tetapi tiba pukul 7 5minit.durjana sungguh..merugikan..masa terbuang..dan agak memalukan.

Firman Allah bermaksud: “Wahai orang yang beriman! Sempurnakan janji-janjimu.” (Surah al-Maidah, ayat 1)
dari ayant di atas,nyata dan jelas, janji adalah wajib dtepati.menjadi dosa andainya ditinggalkan.harus diingat,dosa2 kecil jika dihimpunkan akan menjadi berat seumpama dosa besar.

seorang imam dipanggil untuk menerajui bacaan tahlil, waktu perjanjian adalah sesudah solat isyak.maka setelah solat isyak, imam tersebut mengumumkan kepada makmum bahawa si polan menjemput ke majlis tersebut.maka jayalah majlis tersebut. memang bagus, tetapi jika setiap orang ke masjid. jika si tuan rumah menjemput jiran tetangga dan sahabat2, andainya dikatakan lepas isyak,sebelum subuh pun masih dikira selepas isyak. maka berderetlah orang melayu yang hadir ke kenduri itu walaupun jam sudah menunjukkan pukul 11 malam.nampak tidak cantik.dan nyata tidak berdisiplin.

budaya inilah yang kian menanah dan membusuk di dalam perut2 melayu..sehingga terbawa2 di dalm kehidupan seharian seperti hadir ke tempat kerja, ke sekolah, dan berjanji untuk makan bersama rakan.tidak pandai menghargai masa. hanya tahu memburu emas,tetapi tidak sesekali memburu masa yang diumpakan emas.hakikatnya, masa itu lebih jauh bernilai berbanding emas.

dari kegagalan pengurusan masa inilah yang menghasilkan melayu tidak berdaya maju.gagal menempatkan diri dalam persaingan sihat.namun begitu,agama tetap dipegang.kerana bagi mereka agama itu adalah aurat dan solat semata mata.asalkan tidak makan babi dan minum arak, berimanlah seseorang.kolot minda melayu harus dikikis.cantikkan akhlak, kerana melayu yang islam itu nyata ramai yang buruk akhlaknya.

ayuh bangun, ubah sikap, tukar cara. mari menepati masa.janji lah dengan waktu yang tepat.gunakanlah waktu jam.dan beradalah di tmpat yang dijanjikan 10 minit awal daripada waktu asal.inilah baru iman yang sebenarnya. usah bermain dengan masa,kerana masa itu boleh bertukar sperti mata pedang dan menghiris sesiapa yang lalai dengannya.jangan kerana waktu,anda mati dengan iman x sempurna.

bukan membebel kerana marah,tetapi kerana aku melayu..dulu aku lalai,kini aku bertekad..

Jumaat, 20 Februari 2009

XXL, KING SIZE, NO PROBLEM..

rase nak login..nak tulis somthing..tp idea tara marri..pengalaman nak cite xde yang best2..nak bg pandangan lak takut kene band lak blog ni..mcm2 blaku skang..gelora politik terutamanya sejak PRU belum lagi reda..hmm..

dalam mud exam ni actualy..asigment ade, repot lom setel, arghh..aku xske buat keje lmbap..wpun aku agak "kurang kering"..

so untuk x mensesiakan entry kali ni,meh aku cite tntg kegempalan tubuhku..keh3..
aku pon xtau laa cane leh jd belon gini..seingat aku la,dalam umur dajah 2 atau 3 kot aku stat membelon..time dajah 2,berat aku 38kg..dajah 6 dah 80kg..form 3 85kg..form 5 110kg..skang 116kg..hmmmm,sntiasa mencatat kenaikan yang memberangsangkan..

bab makan mmg xde tandingan dah kot..menurut cite abah aku,dulu2 time bwk aku pi pekan sehari (sesetengah tmpat panggil pasar lambak,pasar minggu) ade je makanan kat tangan..then bila balik umah,makan bhidang lg ngan fmili lak..pendek kate,unstopable!!aku ngat lg asal gi mane2, msti je ade pakcik2 pgang2 bdn aku, cakap bdn aku sedapp!!kah3..pastu ade gak yg bimbang tgk,risau kot..seingat aku la,mase kecik dlu,aku xske pkai bju..so kadang pas balik skolah,mmg pakai singlet je..sempoi..huhuuu...tu yg mmbuatkan susuk tubuh aku nampak agak bulattt..ditambah ngan kerendahan time tu..adess..

tapi sejak umur 6 tahun,aku mmg xleh duk diam..petang je wajib turun padang ngan membe2..tgk senior dajah 6 wakil skolah maen bola,ktorang pon nak gakk..lagipon abah aku waktu kami menetap kat kuantan dulu tiap2 minggu bawak aku pi stadium darul makmur, tgk team pahang lawan..semangat aku waktu tu mmg tgi..dpt tgk aksi azizul kamaludin,wan rohaimi, ali tahar, zsolt bucs, shaharudin rosdi dan lain2 dpan mate mbuatkan aku smangat gile nak main bola..dtambah lak ngan dapat kasut bola baru..fuhh..aku mula mencongak mengecilkan saiz badan..

tu cite dajah 5 ke bwhh..time blm mumaiyiz..hmmm..kali ni dajah 6 dan ke atas, dah reti malu kat awek2..xbest tol la jadi orang besar ni..kenyit mate sikit awek takot..grrr..iskkk...diskriminasi tol..waktu ni laa yg wat aku btol2 nak jadi kecikk..angan2..korang pon tgk aku skang cmane kan??haha..

mmg kekurangan tu banyak..hidup seakan akan x seperti orang lain..yang lucu, yang sedih, yang gembira, semua ade..dulu time skul rndah, nak bli baju,aku xpi laa tmpat kanak2 tu..mmg xde pnye saiz..sluar pon..sluar skolah lagi laa..haha..carik je tmpat orang tua..xpon gi tmpah..setel..yang sedihnya,aku x dapat pon gi selection untuk team bola sekolah waktu skolah rndah..iskkk...hampehh..yang buat aku rase gempak lakk,mase membe2 nak gaduh ngan budak kelas lain,mmg aku wajib ade laa..kalo ijad xde mmg rugi laa.kah3..besar beb aku,kalo pijak budak2 sebaya aku ase leper wei..

tapi waktu mengubah segalanya..aku mula sedari saiz ni laa yang buat aku dikenali, disegani, diminati(erkkk??), disayangi, dikagumi, dihormati(huhuu), dan digilai ramai kott(jgn aa muntah=p)...tgk afdlin shauki yg cool,shaq o neil yang fantastic,dan lain2 manusia yang bersaiz xxl begitu konfiden ngan pnampilan dorang, buatkan aku lupa smua yang membebani kpale slama ni..skarang dalam target aku, nak sihatkan tubuh badan je..bukan lagi nak kecilkan badan..asalkan aku exercise tiap2 hari, otot jadi kuat,minda jadi cerdas, blood circulation lancar,jantung berdegup ikut landasan, itu pon dah cukup..

walaupon ending crite ni menunjukkan aku remain fat, aku xmaula korang tpengaruh..maksud aku,nti ko dapat anak,jgn laa suap je makanan memanjang..larang2 laa sikit kalo nampak anak korang menunjukkan sindrom yang same..seksa wei jd dak gemok..xbest lgsg..siyess..


amek ko, 2 tangan aku dah lebih dari saez kibod..patott aa laptop tu dah jahanam..

latest image,imej barou,tanpa rambut..


haaa,sebelahh badan aku je mmbe aku ni..kalau aku tpijak die ni mmg insuran cover punye ah..

Jumaat, 13 Februari 2009

Manusia Lupa Manusia Alpa

Aku semakin lupa..tak tau la kenape..isskk,memory cepat ilang..mungkin ade masalah "memory lost" kott..seram aku..umur 20 dah cpat lupe..xleh bayang nti dah umur 50 camane..ni haa antara tanda2 aku ni cepat lupa..
1)stat moto 2 3 kali..moto x idup2..upenye kunci x on..cis!!
2)masak air kat umah pakai cerek manual,sampai nak kering air..syok lepak tgk tb..
3)hampir makan time bulan pose, x ingat lak aku pose..
4)slalu je salah hari..ngatkan ari isnin,upenye dah ari slase..adehh..daah salah tgk jdual kelas
5)time duk kat asrama,aku duk tingkat 3,aku naik je tangge tu,lastly dah ke tingkat 4 upenye..tu ok lagi,ni haa siap naik tingkat 3 blok lain..adui..naseb x salah bilik..
6)x ingat tugasan lecturer bagi..pastu masuk kelas tpakse buat2 blur bila lecturer tanye da siap blom..
7)x ingat name orang yang aku pnah knal..bila jmpe balik nak tanye segan lak..takut membe kecik ati..
8)ade skali aku bwk kete rase beratt jer..upenye handbrake x turun..adesss..
9)lupa bwk kad matrik time outing,stakat ni aku dah 5 6 kali dah kot kantoi ngan pak guard..adesss..
10)tetinggal kalkulator waktu gi kelas..its spoil my day!!!arghhhhh!!!!
11)x ingat gak bacaan yasin wpun slalu bace...

dan banyak lagi kelupaan lain..nak kate makan semut,dah habis jage dah..semut lalu atas kuih pun aku dah x usik kuih tu..bukan nak mbazir,tp bjage2..nak kate makan organ dalaman,dah lama aku x makan tu..sejak2 tsampuk gout 2 3 taun lpas..mungkin tido lebih kott? x kot..takk tak..entah..

tapi apepehal pon,jgn lupakan pencipta kita..diturunkan di dunia dan diberi nikmat kehidupan, x layak untuk kita melakukan dosa..dijadikan dari sekecil2 sel dalam tubuh manusia (sperma),lalu terbentuklah tulang yang dibaluti daging2,ditiupkan roh,lahirlah sebagai bayi yang tak berdaya..

apabila mati seseorang anak adam itu,maka terputuslah segala hubungan di dunia ini..tiada lagi gunanya harta benda yang mengiringi perjalanan akhirat melainkan yang diinfakkan ke jalan agama..terkadang kita lalai,berhibur sehingga kita terlupa tujuan kita diciptakan..

wake up!back to the basic..ukuran bagi darjat bukanlah rupa dan harta, tetapi setinggi mana keimanan dan ketakwaan itu..takwa itu tidak akan luput dengan reputnya jasad kita dimamah ulat2 ketika kita sudah meniggal dunia..

sealalulah zikrulmaut..supaya anda lebih berhati-hati meniti hidup di dunia ini..JANGAN LUPA DAN JANGAN ALPA...

Sabtu, 7 Februari 2009

Tilapia & Patin


toke ikan bejaye(tiong)

muke kepuasan..huhuuu..


control macho..memang mamat ni gini..skang dah tuka bidang gak,jual minyak wangi

Memancing memang kegilaan aku..sejak skul..tapi membabitkan diri dalam bidang memancing secara profesional baru lagi..kalau sebelum ni pakai batang nipah,tapi skang aku dah upgrade..dah ade joran auto..huhuu..

kat kampung aku temerloh mmg bnyk paya.spesis wajib dapat waktu mengail adalah ikan potak,kepar,seluang(dak2 kg aku pgl ikan mclaren),dan puyu..then kalau nasib betul2 baik,ke daratlah toman,keli,haruan..pcaya atau tidak,semester 1 dan 2 dulu asal hari minggu je aku wajib balik petang jumaat.kdg2 mmg semata2 nak ngail.

tp selepas 4 sem kat ump ni,aku dah jumpe kawan yang sekepale..huhuuu.si mirul..jgn cakap ari minggu,ari rabu time korang gi kelas pagi pon kitorang pi ngail.kah3..ye laa,sem ni amek 16jam kredit je..nak cukupkan 17 cam korang,aku pi la amek subjek ngail ni...keh3..setakat ni hasil belum betul2 berjaya lagi..ikan halus2 jer..takat buat goreng tu lepas laa..hehe..

mid sem break baru ni,si mirul dgn penuh semangat dtg umah aku..hajatnye nak tawan sungai pahang..aku pon bawak laa..lepak2 kat sangkar ikan patin orang..ngail dalam 3jam setengah jugak laa..3kali tukar tempat..last sekali kat sungai semantan..xde hasil pun..hmm,so xde rezeki..mmg beginilah hakikat.pandai macam manapun seorang kaki pancing,tapi rezeki tetap adalah ketentuan Allah..so kitorang balik camtu jer.pnat ade..kecewa pon ade..

the next day,kali ni xmau kalah..kitorang dah jnji ngan tiong(room mate aku) nak mengail blakang umah die..tapi die dah sound awal2,suruh bawak pukat jer...ko ngail laaa lame2,die pon xpnah dapat..katenye ikan kat kolam die cedik2..iskk..upenye bnde yang ditakuti berlaku jgakk..dkat sejam letak 5joran,satu pon x mengenaa...

nevermind!!last weapon!!pukaatttt!!kah4...check mate!! ko nak lari mane haaaa ikan!!aku xnak cite panjang bab memukat ni.tgk ler gamba kat bwh ni..3jam dalam kolam.aku dah sunburn.yang hitam n i jd lagi hitam.malam xdapat nak tido sbb kulit pedihhh..tapi 15ekor patin,18ekor tilapia,dan sekor baung dah cukup membuatkan aku rase mlas nak manceng=p memukat je laa pasni..puass atiii...

Mid Sem Break Tanpa Rancangan

Assalamualaikum!
Pengalaman kali ni mmg bnyk dan sangat berharga..walaupun cuti hanya seminggu tp amat bermakna cus smua adik2 ada kat rumah..maka gegak gempitalah rumah aku yang kalau hari2 biasa hanay ada adik bongsu dan umi aku..kalu kecil2 dulu bergaduh sudah tntu melibatkan sepak terajang tumbukan dan smack down..tp keadaan nyata berubah, masing2 berjauhan. sekali sekala dgr suara adik2 di telefon, terasa erti rindu dan sayang kat dorg smua.

Laptop rosak.motherboard hangus.membuatkan aku berkira2 nak ke lowyat.tp rancangan satu ape pon xde.jalan kl langsung xtau.duit xbrape kencang.call semua sedara mara smua dah ada rancangan.cus cuti 4 ari taun baru..awal pagi isnin 25january, aku congak plan sndiri.search n print out map bukit bintang.then bgtau adik2 aku yang aku nak gi KL..smua nak ikot.wpun berhadapan risiko sesat xbalik trus ke rumah..hewwww..

pagi tu dah kol 1030 kitorang btolak dari temerloh dgn unser kesayangan..big brother aku jadi kelindan.then ada kwn adik aku ikut sorang.dgn map bukit bintang yg hanya menunjukkan jalan sultan ismail dan bangunan sekitar bukit bintang,aku terpakse la buat muke konfiden.brhnti isi minyak di genting sempah,lalu terowong sempadan selangor-pahang,aku dah rase mmg akan sesak tu jalan kat KL.tp bila dah masuk KL,waaahhhh...syurga gila jalan diaaa...smoothhh..upenye esok taun baru cine..smua org balik kg..hahaaaa..KL gua punyaaa!!!!!!!

wpun jalan smooth,tp keadaan dalam kereta mmg huru hara..mula2 sesat sampai kepong dan mane2 ntah..smpai x jmpe sign board nk ke bandar..tp lepas patah balik,dgn kehebatan kelindan aku bace signboard,trus jmpe bukit bintang,dan itulah kali pertama aku tgk Pavilion dan Lowyat Plaza..trase idong nak kembang jerk sbb bjaya jd Orang Temerloh pertame memandu ke Lowyat..wkakaka.poyo!lama jugak laa dalam tu,aku angkat desktop murah jerk..nak guna untuk intenet,buat keje,dgr lagu..movie jarang tgk,game main solitaire jer..dah petang tu bermula la episod sengal..

perot dah lapar..adik2 aku suruh cari tmpat mkn,maka aku pun pusing laa bndar besar tu..nampak jer macam2 restoran tp parking satu pon takde...arghhh..bengang tol.lastly jmpe signborad KL sentral..kah3..mkn kat KL sentral..bebal btol!!jalan jauh2,pastu mkn kat stesen bas..sbb aku fmiliar dgn KL sentral ni..dulu time duduk Matrik Labuan,time balik dan pegi mmg singgah sini nak amek bas,train atau airport shuttle.

dah pukul 5,siap jamak kat KL sentral,ngat nk balik.taknak jalan malam.sesat lagi parahh ooo..tp ape nak buat..on the way balik tjumpe plak sign board KLCC..aku dah pegi..tp ksian laa adik2 aku,2 orang tu xpnah pegi lagi..aku pon singgah ler..masuk basement parking..amek2 gambar,tgk barang2 mahal..haha..duit dah kopak bli komputer..jam730 baru nak balik..perkara yang ditakuti terjadi akhirnye..cissss..ilang macho aku..dah malam,sesat,xjmpe pun signboard gombak,kuantan,mahupun bentong..dekat satu jam wei!!adik2 aku dah mula cuak,takut jer tpakse cek in mane2 hotel murah..sempoi2 pon tdo lam kerete.lastly tanye org,die suruh cari jalan duta.dari situ dapatlah cari jalan balik pahang..legaaa...tp kitorang buat kputusan lepak kat umah Ayahngah kat bentong..

mlm tu borak2,lastly buat kputusan nak gi naik genting dan air terjun chamang..yeayeahhh..cool beb!hang out genting..last aritu dajah 2 aku pegi..tp yang heran tu,ramai jer chinese ctu..dorg x ziarah n bmaaf maafan ker??ari ptame raye tuuu..time naik tu,unser aku slow n steady jer laa..maka giur laa aku tgk bmw,merce besar2 dan kereta yang aku xpnah tgk kecanggihannya naik ke atas dgn slumbernye..baru aku tringat yg genting ni pusat perjudian tergah di malaya ni..agaknye dalam krete tu berguni2 duit ekk..pub pun bnyk..hmm.beruntuglah mereka yang beriman..nikmat di syurga x terbanding dgn nikmat dunia maya ni..

ptang tu gi air tjun chamang..pnat xleh nak cite..tp inilaaa percutian paling hebat stakat ni..untuk adik2,kau smua best!!thanx to make my holiday meaningful!!!





Survey!